Suami Kaki Pukul, Kaki Minum, Kaki Main Game, Kuat Memaki Lagi

Sy mau minta pendapat.

Begini ceritanya ..

Saya dan suami kahwin pada tahun 2016 dan orang bilang kiranya saya ni hamil duluan dari kahwin dan anak sekarang sudah 1tahun lebih.

Sebenarnya, masa saya preg tu, saya cuma kasi tau tu suami saya yang saya mgandung anaknya, tapi saya tak paksa dia kahwin sama saya. Saya ckap kalau ko mau bertanggungjawap apa yang ko sudah buat sama saya, saya ok juga, tapi kalau tidak pun, saya tak paksa juga. Biar saya tanggung sendiri.

Saya boleh jaga diri juga dan boleh bayar kos perbelanjaan beranak di private sebab saya pun kerja juga di bahagian swasta. Gaji saya tak lah banyak tapi boleh bikin bayar saya bilang. Tapi dia berkeras juga mau bertanggungjawap. Malahan masa tu, saya pergi klinik , tu nurse suruh juga saya kahwin sebab nanti susah mau urus surat beranak anak kau dorang bilang. So terpaksa lah saya akur semua tu.

Masa tu kami kasi tau lah org tua kami, lepas semua sudah dibincang, ibu bapa dia mungkin mau tutup malu dengan anak lelaki dorang lah kali tu smpai mau jumpa ketua kampung sdah untuk bincang hal-hal denda ka apa.

Bila sudah dibincang, kami kena lah denda kerbau lah babi lah apa semua dan ya pihak lelaki yang bertanggungjawap bagi denda dan belanja makan masa kahwin kami tapi bukan tu suami saya yang bayar sendiri, orang tua dia yang kasi langsai semua sampai lah selesai. Yang dia kasi keluar RM600 saja lah bikin rukut bayar tu denda.

Tapi, bila semua sudah dibincang, bila mabuk-mabuk, mama tu suami saya lagi cakap, “saya tak mau tu perempuan..anak tu pun saya tak mau “, boleh kami kasi tunai denda tapi bila-bila saja ba anak saya tu tendang dia (mksudnya cerai). So nenek saya cakap sama tu mentua saya “kalau kamu tak mau dorang kahwin, boleh juga, cuma kamu bayar sogit saja lah ” kami boleh piara dia dengan anak dia ba dia bilang nenek saya, terus tediam ba tu tinoho.

Then lepas semua majlis siap, bila saya sudah beranak, rata-rata keluarga tu suami saya tengok saya macam mau makan saya saja. Saya tidak tau apa salah saya sama dorang. Apa lagi bila ke gereja, dorang tingu saya macam saya ini tak tau lah apa, macam dorang kasi letak semua kesalahan pada saya, tak bercakap sama saya, jadi saya pun malu lah pergi rapat-rapat dorang kalau begitu kan.

Lepas tu bila suami saya pergi minum, then saya call dia, tu suami saya maki-maki saya sama orang tua saya depan ahli keluarga dia. Dia kasi malu saya, dia tak juga hormat orang tua. Saya tanya dia kenapa buat macam tu, dia jawap memang patut pun kamu kena kasi begitu, kau saya sudah bayar ba dia bilang.

Bila saya jawap dia, sana lah dipukul saya di pinggang lah, di kepala dia tumbuk saya, asal saya jawap saja dia punya kemarahan, sana lah dia macam kena rasuk moguhod, tumbuk sana tumbuk sini, termasuk lah semua badan saya dia pukul.

Sy tak lah berani cakap sama ibubapa saya yang dia naik tangan sama saya. Saya cakap kami ok saja say bilang. Saya sedih ba sebab saya hormat keluarga dia tapi dia buat keluarga saya macam taie saja, memaki sana sini, meludah merata-rata ..duii saya tak tahan betul.

Jadi bila saya tuntut cerai, dia cakap lah, ko buat saja, ko tak dapat tu anak ba sebab saya sudah bayar ko semua, dia bilang. Saya down la part hak penjagaan anak ni. Saya minta cerai sebab saya selalu kena pukul dan mungkin kami masih boleh cerai sebab kami belum bless kahwin juga.

Jadi motifnya disini, saya minta pendapat, kalau saya yang failkan perceraian memang saya tak dapat tu anak saya ka?? Siapa yang pernah berlaku situasi macam saya ni? Tak da jalan lain ka penjagaan anak? Saya rela takda suami daripada bersuami kan begitu. Sudah lah kaki pukul, kaki minum, kaki main game, saya stress, kuat memaki lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *