Sumandak Yang Dikongkong

Hello admin.. tolong kasi siar ni luahan hati kio. Saya mau meluah dan minta pendapat manatau ada yang senasib dengan saya. Ini luahan pasal parents saya.

Macam ni cerita dia, saya pendekkan yaa. Saya kapel sama BF saya sudah mau masuk 6 tahun kalau kira tahun ni sekali. Masa taun ke-4 saya bawa dia jumpa family saya. Parents saya ni pemikiran yang typical bh. Kalau mau bf mesti yang kerja government, sebab saya pun kerja gov. Memang bf saya kerja kampung, tapi syukur laa masa hujung 2016 dia dapat kerja gov. Bila dia dapat tu kerja, baru parents saya OK.

Lepas Christmas 2017 (baru bulan lalu giaaa) kami bertunang. Lepas tu ada family event dia di kampung dia. Dia mau bawa saya (btw, kampung kami jauh, lain-lain daerah, 5 jam perjalanan) tapi parents saya terus marah dan cakap “jangan melebih-lebih batas” even sudah tunang saya masih tak boleh jumpa whole family dia.

OK. Tu boleh lagi sy compromised. Tapi kan, bulan 6 ni kami mau sign kahwin JPN bh dan kami akan kahwin di CHC bulan 12. Sebab tunang saya ni susah balik Sabah, jarang dapat cuti, so settle kahwin JPN awal.

Lepas tu dia plan mau bawa saya balik kampung dia untuk jumpa keluarga besar, sebab masa tunang pun bukan semua family dia datang. Tapi still juga parents saya tak mau bagi saya pigi sana even sudah laki bini even JPN saja. Alasan dorg, tak boleh pigi sana selagi belum kahwin gereja.

Bukan tu saja, nanti bulan 6 pun kami mau buat prewedding photoshoot di KK, which is kami memang akan sudah bergelar laki bini laa, terus my dad suruh saya bawa my mum untuk photoshoot. Tapi my mum malas jalan, so diorang suruh saya bawa adik lelaki saya. Saya stress ooh kenapa mau control saya macam ni. Patut ka saya kena buat begini? Lagi pun bulan 12 tuu kami cuma dapat bless wedding saja tu, sebab tunang saya lain denomination.

Saya tau bah tunang saya stress tu tak dapat bawa saya langsung pergi kampung dia, tapi dia cakap ok saja. Even kakak, aunty dan kawan-kawan saay cakap macam tak masuk akal saya kena buat macam ni. Tapi macammana juga takkan saya mau lawan. Bagi saya kan, MUNGKIN dorg takut orang kampung cakap-cakap bh kan sebab belum buat majlis besar. Tapi selagi boleh jaga diri takda masalah bh kan.

Saya pun sudah umur 26, bukan budak kecil lagi. Patut kaitu dorang over protective macam tu sama saya? ohh btw, saya tinggal 1 rumah dengan parents saya. Sebab tempt kerja saya dekat dengan rumah kami dan parents saya tak bagi saya menyewa tempt lain.

Cuba dulu share pendapat, saya buntu macam mana mau keluar dari kongkongan parents saya. TQ

Sumandak dikonkong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *