Empat Kali Dikhianati, Patut Atau Tidak Bercerai?

Salam admin,tolong hide profile kio..

Saya dan isteri sudah berkahwin 8tahun, anak 1, umur 7tahun. Tapi baru-baru ini kami gaduh dan saya nekad untuk menceraikan dia sebab selama kami hidup bersama 4kali saya tangkap dia berhubung dengan lelaki lain.

Pertama waktu itu anak baru berusia 1tahun 2bulan. Kami di semenanjung, dia menyarankan agar membenarkan dia bekerja utk membantu saya mencari duit. Saya benarkan, anak saya hantar di kampung untuk dijaga keluarga sy.

Masuk bulan kedua dia kerja, pandai sudah balik lewat sedangkan dia cuma kerja kedai jual telefon tutup jam10 malam.

Saya tanya kenapa lambat dia cakap bos lambat tutup kedai sehingga la satu hari dia tipu saya konon pigi kerja rupanya dia ke rumah teman lelaki nya.

Saya paksa dia berhenti kerja dan kami pindah rumah selama beberapa lama anak sy ambil semula dan bawa di semenanjung kehidupan kami macam biasa.

Tahun 2013 saya kerja outstation di Johor, isteri di KL dengan anak. Sebulan sekali saya balik, baru 2 bulan dia tuntut cerai tanpa ada alasan. Saya jadi pelik..rupanya dia sudah kenal dengan seorang lelaki di sungai buluh org sabah juga.

dia ugut kalau saya tidak ikut permintaan dia, dia akan bawa anak lari. Sayang kan anak saya failkan cerai di mahkamah di Sabah. Kami kahwin sivil tapi pegawai memberi kami tempoh 6bulan, kami berpisah sementara. Tapi isteri pigi semenjung untuk tinggal dengan lelaki yang dia kenal tu.

Selama 8bulan dia dengan teman lelaki dia tinggal serumah tiba-tiba satu hari dia call saya di kampung mau getback semula. Ikut kan hati saya tidak mau terima tapi bila tengok anak kesian tidak mendapat kasih seorang ibu saya terima isteri.

Belum pun setahun lepas tu saya kedapatan lagi dia ada teman lelaki di kampung keluarga dia. Konon nya mau balik kampung tolong orang tua dia berladang nasib baik kakak ipar saya bagitau terus sy pigi rumah kakak dia bawa dia balik di kampung saya.

Isteri cakap, kenapa ko tidak kasi cerai saja saya..itu lelaki serius sudah mau kawin sama saya.

Saya diam saja. Kasi pendek cerita dia malu sama keluarga saya. Kami balik di kampung dia, 2014 sampai sekarang saya buat kerja macam-macam potong rumput, menabas kebun orang cari duit untuk bayar AIM (amanah ikhtiar Malaysia) yang sudah dia pinjam. Kadang saya balik dari kerja, sampai rumah lapar, belum masak, saya masak sendiri, anak kadang terurus kadang tidak. Isteri asyik dengan handphone.

Baru-baru ini saya syak mesti ada sesuatu, saya tanya kakak ipar sebab isteri selalu lepak rumah dia waktu petang.

Betapa kecewa nya saya rupanya isteri selama ni berhubung lelaki lain di hp siap bersayang, berabang lagi lelaki melayu. Instagram punya pasal la ni. Saya tegur dia..dia terus minta cerai..dia cakap lagi sudah bosan hidup begini, hidup miskin, saya mau cari kemewahan orang kaya. Dia cakap lagi saya ini org miskin tidak mampu bagi dia kemewahan.

Saya sedar memang saya orang susah tapi selama ini pun dia tidak juga kebuluran. Saya diam saja. Saya tidak tahan sudah buli2 dia bevideo call sama tu lelaki depan-depan saya. Terus saya cakap kalau macam ni sudah ko punya sikap tiada perasaan hormat sama saya, bagus lagi ko berambus dari rumah. Terus dia pack pakaian malam-malam dia tahan bas ekspress lari entah pigi mana.

Sekarang keluarga mentua pun menggalakkan saya menceraikan isteri. Apa yang saya tahu sebelum ni isteri ada cakap 1hb ini dia akan pigi semenanjung tiket flight sudah d beli oleh skandal dia tu. Saya pun akan balik kampung dan akan memfailkan cerai. Tidak sanggup sudah mau jaga perempuan macam tu. Biar la saya dengan anak.

Kami akan teruskan hidup tanpa isteri semoga Tuhan sentiasa bersama kami berdua. Kepada isteri semoga impian mu tercapai menjadi kaya..nanti sudah urus surat cerai saya kasitau ko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *