Suami Suka Minum & Bergaduh Dengan Orang Apabila Mabuk

Hai admin..Tolong hide ni profile ah.Sy pinjam fb kawan ni. Thanks ya admin.

Saya just mau bagi sharing ini. Saya sudah berkahwin dan dikurniakan 3 orang cahaya mata. Sebelum saya dan suami berkahwin dulu, kami bercinta selama 4 tahun.

Selama kami couple dulu, suami saya ini kuat minum. Mudah terpengaruh dengan kawan yang semuanya kuat minum. Kalau kena ajak p moginum memang tidak pernah dia menolak. Bikin stress betul. Kalau minum sikit-sikit,tidak apa. Ni sampai berhari-hari kogutan.

Lepas tu selalu kami bergaduh dulu disebabkan pasal minum saja. Mama dia pun selalu meluah sama saya masa tu pasal suami saya kuat minum.

Sebenarnya bukan kuat minum saja, tapi suami saya dulu kuat bergaduh dengan orang bila mabuk.

Saya selalu kasi nasihat dia supaya jangan telampau kuat minum tapi keras kepala betul. Masa tu suami sy belum dapat kerja bah. Pernah juga saya terfikir dulu mau break sama dia sebab tidak tahan perangai dia. Tapi entah kenapa masih juga bertahan sampai sekarang..haha..

Tapi memang saya selalu berdoa supaya suami saya akan berubah juga. Last-last suami dapat kerja terus kami kahwin.

Awal perkahwinan kami pun masih lagi dia begitu. Saya risau juga fikir masa depan kami kalau suami tidak berubah.

Tapi syukurlah, sudah 10 tahun usia perkahwinan kami, suami sudah berubah sekarang. Jarang sudah dia minum. Kalau dia minum pun, tidak sudah macam dulu sampai mabuk-mabuk. Pandai sudah dia limit mau minum.

Saya rasa gembira betul bila suami sudah berubah. Sekarang dia betul-betul kasi jalan tanggungjwb dia sebagai suami kepada saya dan bapa kepada anak-anak kami.

Memang terharu dan sangat bersyukur betul bila suami begitu sekarang walaupun dulu hampir-hampir saya tidak mau kahwin dia.

Harap-haraplah perangai dia tidak akan balik macam dulu. Mungkin bila suami rasa sudah ada banyak tanggungjawab (kerjaya/keluarga) terus dia belajar mau berubah.

Memang tidak mustahil seseorang itu boleh berubah perangai/tabiat dari yang kurang baik kepada yang baik. Yang penting sentiasa doakan untuk pasangan kita, cuba sentiasa bersabar dengan pasangan kita walaupun pasangn kita banyak kelemahan dan kekurangan.Terimalah dia seadanya.

Saya pun sebenaarnya banyak kelemahan, selalu juga buat salah sma suami tapi saya akan berusaha cuba buat yang terbaik untuk dia lepas ni.

Paling penting itu suami isteri sama-sama jaga keharmonian rumahtangga. Doakan kebahagiaan kami ah warga KRTB. Saya pun doakan kamu juga sentiasa bahagia bersama pasangan/keluarga dan yg belum b’kahwin, semoga kamu jumpa jodoh yang baik-baik.

Tq all..
Tq admin..

Hantar Luahan / Kisah Rumah Tangga anda, TANPA mendedahkan identiti pengadu : http://www.krtborneo.com/hantar-artikel/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *